09 Ekim, 2012

Bici Bici:)


 Bugünkü Adana turumuzda size bici biciyi tanıtıyorummm.Ben adapazarından duydum  methini gerçi ben ilk gün cup cup yiyecem dedikçe herkes koptu.Bol buzlu bir yiyecek adananın sıcağında ancak etkili oluyormuş.Bana sevmeye bilirim diye bici denen muhallebiden  az yaptırdılar. Üzrine gerek duydukça pudra şekeri döküyorsunuz.Yerken kaşık veya pipet yardımıyla işlem tamamlanıyor.Adanaya yolunuz düşerse bence deneyin:)))



Bici Bici yaz dönemlerinde yenilen, Adana'ya özgü bir tür tatlıdır. Halk arasında kısaca bici bici muhallebisi adıyla anılır. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişastaa, pudra şekeri ve şerbettenn oluşur. Bici Bici geçmişte neredeyse tamamen seyyar satıcılarda satılan bir ürün olmasına rağmen son yıllarda restoranlarda ve kafelerdede tatlı olarak sunulmaktadır. Adana'da sıkça tüketilen tatlı, son yıllarda Akdeniz Bölgesi'ndeki illerde de yaygınlaşmıştır.

Bir porsiyon Bici Bici dört temel malzemeden oluşur:
  • Bici. Bici Bici'nin katı kısmıdır. Su ve nişasta kaynatılarak kalın bir muhallebi karışımı elde edilir. Karışım bir tepsiye aktarılıp soğutulur. Bu tepsi seyyar arabada servise hazır olarak bulundurulur.
  • Rendelenmiş buz. Servis için arabadaki büyük buz kalıbından elde edilir.
  • Tat veren sıvılar. Bunlardan en bilinenleri seyreltilmiş kızılcık şerbeti, meyan kökünden elde edilmiş bir boya ile hazırlanan şurup ve gül suyudur.
  • Şeker. Genelde pudra şekeri  kullanılır, havanda dövülmüş toz şeker de kullanıldığı olur.