16 Aralık, 2011

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?


Rahim ağzı kanseri rahim ağzı anormal hücre çoğalmasıdır. Rahim ağzı kanseri yaşamı tehdit edebilen ciddi bir hastalıktır.
Tedavi edilmezse bu anormal hücreler rahim ağzı kanseri öncüllerine ve kansere dönüşebilir. Çoğunlukla bu uzun yıllar alır; ancak nadir durumlarda bir yıl içinde de gelişebilir.
Rahim ağzı kanserinin en önemli sonucu ölüm olabileceği gibi, tedavi edilse dahi doğurganlığı engelleyebilir.


Rahim Ağzı Kanserinin Nedeni Nedir?


Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümü Human Papillomavirüs (HPV) adı verilen bir virüsün belirli tiplerinden kaynaklanır. Tedavi edilmezse, bu anormal hücreler bazen kanser hücrelerine dönüşebilir.
Rahim Ağzı Kanseri Ne Kadar Yaygındır?Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türüdür ve her 2 dakikada bir kadının hayatını kaybetmesine neden olur.Dünya Sağlık Örgütü (WHO) güncel olarak tüm dünyada 2 milyondan fazla kadında rahim ağzı kanseri olduğunu tahmin etmektedir. Her yıl 490,000 yeni rahim ağzı kanseri olgusuna tanı koyulur. Bu, günde 1.300'den fazla yeni olgu demektir.


Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Ne yazık ki, rahim ağzı kanseri ileri evreye ulaşıncaya kadar herhangi bir belirti göstermeyebilir.Rahim ağzı kanseri aşağıdaki belirtileri içerebilir:
-Anormal vajinal kanama
-Cinsel ilişkiden sonra kanama
-Anormal vajinal akıntı
-Pelvis (kasık) ağrısı



Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?


Rahim ağzı kanserini saptamanın birincil yolu Pap testidir. Jinekolojik muayenenin bir parçası olan Pap testi (Papanicolau smear olarak da bilinir) rahim ağzındaki anormal hücrelerin rahim ağzı kanser öncüllerine veya rahim ağzı kanserine dönüşmeden önce saptanmasına yardımcı olur.
Rahim Ağzı Kanseri TedavisiDiğer kanserler gibi, rahim ağzı kanseri de birçok şekilde tedavi edilebilir.
Tedaviyi seçmeden önce sağlık görevlisinin göz önüne alacağı bazı konular şunlardır:
- Kanserin boyutları ve hangi bölgelere yayıldığı
- Kadının yaşı ve genel sağlığı


Rahim ağzı kanseri tedavisinde 3 ana yöntem cerrahi, radyasyon tedavisi ve kemoterapidir.
Rahim Ağzı Kanserinden Korunma YöntemiHPV ve belirli tiplerinin neden olduğu rahim ağzı kanserinden HPV aşısı yaptırarak ve düzenli PAP testi ile büyük oranda korunabilmek mümkündür.
Düzenli PAP testi ve jinekolojik muayene yaptırarak HPV'nin yol açtığı kanser öncesi oluşumlar önceden belirlenebilir ve kansere ilerlemeden önlem alınabilir. Ancak PAP testi nadir de olsa hatalı sonuçlar verebilmektedir.


Dünyada her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.
Rahim ağzı kanserlerinin çoğu yaygın bir virüs olan HPV'nin belirli tiplerinden kaynaklanır.


Rahim ağzı kanserinin yaygınlığı ne kadardır?


Tüm dünyada rahim ağzı kanseri, kadınlarda görülen ikinci en yaygın kanserdir (meme kanserinden sonra). Dünya Sağlık Örgütü güncel olarak tüm dünyada 2 milyondan fazla kadında rahim ağzı kanseri olduğunu ve her gün 650'den fazla kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini tahmin etmektedir. Her yıl 490,000 yeni rahim ağzı kanseri olgusuna tanı koyulur. Rahim ağzı kanseri tanısı koyulan tüm kadınların yaklaşık %50'si 35-55 yaşları arasındadır.




Anormal servikal hücreler serviks (rahim ağzı) duvarında bulunan, görünümleri değişmiş hücrelerdir. Bu değişiklikler genellikle servikal displazi olarak adlandırılır ve Pap Smear testleri ile saptanır. Servikal hücre anormalliği ne kadar ciddiyse, gelecekte rahim ağzı gelişme olasılığı o kadar fazladır. Çoğunlukla bu uzun yıllar alır; ancak çok nadir durumlarda bir yıl içinde de gelişebilir.


Bugün sabah işe gelir gelmez aklıma bu konu nerden geldi neden geldi hiç bir nedeni yok biraz okuyup araştırmak istedim sonuçlar şaşırtıcı.Populer değil diye çoğumuz bilmiyor bile erken teshısle önlenebiliyor.Erken yaşta aşı yapılıyormuş onlarıda araştırıp yazarım


sağlıklı günler:)